Nickerie.Net, vrijdag 28 maart 2008


EU bezorgd over privatisering bananensector

Vernon Texel, 28/03/2008

Paramaribo - Privatisering van de bananensector mag niet ontsporen, wil de industrie verzekerd zijn van een duurzame toekomst en export van Surinaamse bananen naar het buitenland. Een eerdere poging in 2005 mislukte door de Europese bureaucratie. Binnenkort worden Europese subsidies aan de sector stopgezet en moet de Stichting Behoud Bananensector Suriname (SBBS) in staat zijn zelfstandig door te gaan. Om de concurrentiepositie van dit bedrijf te versterken, injecteert de Europese Unie (EU) ruim 1,3 miljoen euro in SBBS voor het aanleggen van een nieuw irrigatiesysteem voor de Jarikaba-aanplant waar al 5,2 miljoen euro aan is besteed. Het betreft één van de laatste subsidies, aangezien de Europese geldkraan in 2009 definitief dichtgaat voor de Surinaamse bananen. Vanaf 2000 is meer dan 23 miljoen euro door de EU geïnvesteerd in de sector. De Staat droeg hetzelfde bedrag bij.

dWT foto/ Roy Ritfeld Plos-minister Rick van Ravenswaay en EU-vertegenwoordiger Helena Laakso, tekenen de financieringsovereenkomst voor ruim 1,3 miljoen euro voor de bananensector. Het gaat om één van de laatste geldinjecties van de EU voor deze industrie. In 2009 wordt de geldkraan definitief dichtgedraaid.-.

“Er liggen grote uitdagingen in het vooruitzicht, waarvan de grootste succesvolle privatisering is”, zegt Helena Laakso, EU-vertegenwoordiger voor Suriname. Gisteren ondertekende ze samen met minister Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (Plos) de financieringsovereenkomst. Hoewel SBBS een belangrijke Surinaamse speler is in de industrie, is het bedrijf volgens haar een “kleintje” in de globaliserende wereld. Het bedrijf moet makkelijk toegang hebben tot voldoende werkkapitaal, investeringsfondsen, de nieuwste kennisinformatie over de bananenindustrie en vooral tot de internationale markt.

“Om al deze zaken te kunnen hebben zal SBBS/Surland samenwerkingen moeten aangaan met grote spelers. Het is de enige manier om een duurzaam milieu te ontwikkelen voor het succesvol besturen van SBBS/Surland en het huidig personeelsbestand van ruim 2.100 te kunnen handhaven”, benadrukt Laakso. Van Ravenswaay vindt daarom dat de investeringen moeten leiden tot verandering van de productiestructuur en lagere kosten “zodat wij goedkoper worden.” “Het zou doodzonde zijn om aan het einde van de rit te moeten concluderen dat de investeringen voor niets zijn geweest.” De sector heeft genoeg potentie om ontwikkeld te worden tot een belangrijke economische poot.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /de Ware Tijd

28/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics