Nickerie.Net, zondag 11 september 2011


Wikileaks: Bouterse had regelmatige ontmoetingen met Roger Khan op Doekhie's privéterrein

Ivan Cairo, 09/09/2011

Paramaribo - De regering zwijgt in alle talen op Amerikaanse drugsaantijgingen tegen NDP-leider Desi Bouterse in pas uitgelekte Wikileaks-cables van de VS-ambassade in Paramaribo. Vooral over de vermoedelijke drugsconnecties tussen Bouterse en de Guyanese druglord Roger Khan wordt aan Washington verslag gedaan. Roger Khan zou Bouterse hebben ontmoet met medewerking van Rashied Doekhie.

Vanwege de ernst van de verdenkingen, verwacht vicevoorzitter van het parlement, Ruth Wijdenbosch, juist dat het kabinet van de president wel met een reactie komt. “Al zijn de verdenkingen tegen de persoon van Bouterse, de man is nu president van het land, dus verwacht ik dat het kabinet wel met een reactie zal uitkomen”, zegt ze. De heer Lackin van Buitenlandse Zaken probeert de schuld te leggen vooral in de schoenen van de boodschapper 

Volgens Wijdenbosch zijn de verdenkingen dermate ernstig dat deze voor onrust zouden kunnen zorgen in de samenleving. Wijdenbosch verwacht niet dat het parlement op basis van mediaberichten over deze aangelegenheid vragen aan de regering zal stellen. Ze gaat er van uit dat assembleeleden verder op onderzoek uit gaan en op basis van informatie die ze zelf hebben verzameld al dan niet de regering om een reactie zullen vragen. Gelet op de ernst van de aantijgingen, vindt Wijdenbosch de “goede vriendschappelijke” betrekkingen tussen Bouterse en de VS wel frappant. Rashied Doekhie die veel connecties heeft met Guyanesen, zou Bouterse en Roger Khan hebben gefaciliteerd op zijn privéterrein te South Drain.

Volgens toenmalig ambassadeur Marsha Barnes was de politie op de hoogte van twee bezoeken die Khan in 2005 aan Paramaribo had gebracht. Verder zou de politie over informatie beschikken dat de Guyanese crimineel een bezoek had gebracht aan Bouterse te Washabo in West-Suriname. “Volgens de procureur- generaal heeft Bouterse ook een ontmoeting gehad in het westelijk gelegen stadje Nickerie, op een terrein van NDP-parlementariër Mohamed Rashied Doekhie”, rapporteert Barnes aan Washington.

Doekhie: "Ik heb dan Khan dan niet herkend"

Doekhie zegt aan dWT dat een dergelijke ontmoeting, bij zijn weten nooit heeft plaatsgevonden. “Ik heb dat nooit meegemaakt en ik geloof het ook niet. Ik zou het anders moeten weten, of ik heb Khan dan niet herkend”, stelt de politicus. Hij zegt Khan nooit te hebben ontmoet en hem slechts op de foto’s in de krant na zijn aanhoudingen te hebben gezien. Bouterse is als vriend wel regelmatig op zijn buitenplaats nabij de veerdienst te Southdrain.

Scenario

De Amerikaanse ambassade suggereert in de cables, dat Bouterse een samenwerking met de Guyanees was aangegaan, om zijn inkomsten via drugshandel aan te vullen. Topjustitiële functionarissen hadden meegedeeld dat door de ontmanteling van een aantal drugsorganisaties en het onderscheppen van drugszendingen, arrestaties en veroordelingen in de periode 2003-2005, Bouterse financieel zwaar was getroffen. Hij was daarom genoodzaakt met nieuwe partners zoals Khan in zee te gaan. Er zou volgens de procureur-generaal zelfs een scenario bestaan waarbij Khan Bouterse zou helpen om onrust te zaaien in Suriname en mogelijk zelfs politieke liquidaties. Dit zou onderdeel zijn van Bouterse’s pogingen om in het kader van de Decembermoorden- zaak buiten de gevangenis te blijven. Roger Khan werd onder aanvoer van Chandrikapersad Santokhie medio 2006 in Suriname gearresteerd en kort daarna op Trinidad en Tobago in handen van de Amerikaanse justitie geloodst.-.

Lees ook:

Santokhi: Roger Khan vormde een ernstig gevaar

 

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/DWT/Wikileaks/FOS Network

11-09-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics